2012. december 10., hétfő

Nem? Igen! - Egy PIC-i történet 2.

Miközben győzködtem a családot, hogy nem jópofa tréfáról van szó, majd igyekeztem oldani a meggyőzés utáni döbbenetet, a magam lelki egyensúlya is helyreállt. Egyre szívesebben láttam magam lelki szemeimmel, két babával a karomon, és ábrándoztam, amint a kétcopfos, totyogós kislányokkal majd kertészkedünk, virágos kosárral a karunkon sétálgatunk a nyári réten, később a rózsaszínű szobában régi szalvétagyűjteményemet rendezgetjük, és kuncogva, legjobb barátnőkként olvasgatjuk együtt gyerekkori titkos naplómat, össze-össze kacsintva azokon a dolgokon, amiket csak a lányok értenek. Merthogy lányok lesznek, az teljesen biztos. Júlia és Lenke. Julcsi és Lencsi, a két tündérke…
 
Szeretettel gondoltam rájuk, sokat simogatva megdöbbentő ütemben növekvő pocakomat.
A tizennyolcadik héten magabiztosan léptünk az ultrahang vizsgálóba. Amikor a vizsgálóasztalra feküdtem, halványan átsuhant a rémület a homlokom mögött: Mi van, ha mégsem… De nem, nem, az kizárt. Biztosan tudom, érzem! – hessentettem el még a gondolatot is, de csak azért, hogy még élesebben hasítson agyamba az orvos hangja:
- Gratulálok! Mindkettő fiú!
 
Két kézzel szorítva kapaszkodtam Norbi kezébe, mint a vízbe zuhant ember, aki nem tud úszni, és érzi, ahogy magával ragadja a száguldó örvény. Hideg verejték ütött ki rajtam, a fülem zúgott, próbáltam sírás nélkül lélegezni, de a torkom már kapart, és éreztem, ahogy már folyik is a könnyem, kétoldalt le az arcomon, akaratomon kívül, olyan mély fájdalommal, amit addig még sosem éreztem. Meghaltak a lányaim… akik sosem voltak, és akik már sosem lesznek… 
 
Meredten bámultam a monitoron a félreismerhetetlen testrészeket. Kezdett a kép és a világ elsötétedni, de Norbi büszke kurjantása magamhoz térített:
- Odanézz, ezeknek is mekkora fütykösük van!
- Lháhátom, lháhátom… - tört ki belőlem a sírás, amibe fura módon mintha a meghatódás örömkönnyei vegyülnének…
 
A folyosóról kíváncsian szánakozó tekintetek kíséretében távoztunk. El is szégyelltem magam egy pillanatra: Egészséges fiaim lesznek! Miért is sírok? Siratom a lányaimat, akik sosem voltak egyebek hosszú hetek óta dédelgetett szép álomnál. Mégis fáj, rettenetesen. Sírt velem anyukám, húgom, anyósom, sógornőm, és a végig szurkoló óvó nénik (ők aztán igazán tudják, miért vágytam a három fiú után kislányra…). Furcsa gyászom egy egész napig tartott. Szemem alját szétmarta a sós könny és vörösre horzsolta a papírzsebkendő. Mikor úgy éreztem, elsírtam az összes könnyem, amim csak volt, és már kezdtem lelkifurdalást érezni két, semmiről sem tehető magzatom miatt, vettem egy mély levegőt, és azt mondtam magamnak:
- Eljött az ideje, hogy most már foglalkozzak a fiaimmal.
 
Először is nevet kell nekik találni! Becsukott szemmel próbáltam magam elé képzelni a legkisebb Patak fiúkat. És abban a pillanatban hirtelen ugyanúgy szerettem őket, mint a többi gyerekem – hiszen ők azok! Az én pici babáim, kicsi fiaim, édeseim, kedveseim: Andris és Gergő!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése